I samarbete med Lånen.se

Samla lån och krediter

Det har blivit allt vanligare att man samlar sina lån och krediter till ett större lån. Alla har nog hört att man ska göra det om man har många små utspridda lån. Men vad finns det egentligen för fördelar med att samla sina lån och krediter? Ekonomibloggens Marcus reder ut.

Alla lån på samma ställe

Har man många små lån och krediter kan det vara svårt att hålla koll på alla. Det tillkommer en mängd dyra räntekostnader som man inte hade en aning om ens fanns eftersom det är så svårt att hålla koll på så många små lån som man har. Att samla exempelvis 3 smålån och 2 krediter till ett större lån kan på det viset förenkla livet rejält för dig. Har man bara ett lån är det också mycket enklare att hålla koll på hur mycket man har kvar att betala tillbaka. Allt blir mycket enklare med ett lån istället för 5 stycken.

Lägre ränta

Det är många idag som har många dyra smålån och krediter på räntor långt över 10 % Det är då mycket förmånligt att samla alla lån till ett större privatlån så slipper man alla dessa dyra smslån och krediter med skyhöga räntor. Privatlån brukar ha betydligt lägre ränta än vad dessa smålån brukar ha så det blir väldigt förmånligt och man brukar kunna sänka sin räntekostnad rätt mycket.

Många dolda avgifter hos smålån och krediter

Det är ofta väldigt många dolda avgifter på smslån och krediter så det är bra att man blir av med dom så att man kan lägga sina pengar på annat. Eftersom dom har små mycket dolda avgifter så blir den effektiva räntan väldigt hög jämfört med den nominella räntan. Genom att sänka sin effektiva ränta får man ner sin räntekostnad.

Bättre kreditvärdighet

Man får bättre kreditvärdighet om man samlar sina lån. Eftersom om man har många smålån utspridda tror banken inte att du har så bra koll på sin privatekonomi. Om man istället bara har ett lån fast lite större och med lägre ränta kommer banken att tycka att du är en mer trovärdig kund. Detta är väldigt viktigt för dig om du funderar på att ta lån eller om du vill ha ett nytt bolån i framtiden. Då kommer det vara till stor fördel att du samlar dina lån innan man ansöker om ett nytt för att på så sätt få en bättre kreditvärdighet och då får man bättre chans att lånet blir beviljat och förhoppningsvis en lägre ränta.

Man sparar pengar på att samla lån

Därför samla lån tips

Alla dessa faktorer gör att man får en lägre månadskostnad och på så sätt en lägre räntekostnad om man samlar sina lån till ett större. Det finns ju roligare saker att göra för sina pengar än att betala massa räntekostnader till en bank. Men bara för att man har fått ner sin månadskostnad från sina befintliga lån ska man inte dra slutsatsen att man har möjlighet att låna mer nu. Det är verkligen inte målet. Det är bättre att använda dessa pengar som man nu får över till extra amortering eller till någon annat som man gillar. Det är faktiskt ett vanligt misstag många gör när dom har samlat sina lån. Vi kan dra slutsatsen att man bör samla ihop sina krediter och smålån för att få tillgång till ett bättre lån med lägre ränta. Det kommer att gynna dig i framtiden att du tog smarta ekonomiska beslut.