I samarbete med Ekonomifokus.se

Privatlån med borgenär

Det ofta förekommande ordet borgenär och även kallat fordringsägare dyker ibland upp när man ska ta ett privatlån. Men vad betyder egentligen borgenär. Jo en borgenär är den part som lånar ut sina pengar till en motpart som ofta kallas för gäldenär. En borgenär är ofta en företag, bank, kreditgivare eller ibland en institution som är villig att låna ut pengar till dig som gäldenär som är låntagare.

Vad finns det då för fördelar med att använda sig utav borgenär?

Privatlån med borgenär

För att en borgenär ska känna sig trygg med sin utlåning så kräver dom en bra kreditvärdighet från gäldenären eller att gäldenären tar med en borgensman till lånet som extra säkerhet. Det är även vanligt att man tar andra saker som en bil eller en bostad som säkerhet så att borgenären känner sig trygg att dom kommer få tillbaka sina pengar från gäldenären. Det är oftast du som privatperson som är gäldenären så det är viktigt att man håller koll på detta. Det är viktigt att man har en bra kreditvärdighet för att man ska kunna få ett privatlån med låg ränta från en borgenär. Det är relativt enkelt idag att jämföra dom olika borgenärerna men så har det inte alltid varit. Men med hjälp av ny teknik har det blivit lättare för att gäldenärer att snabbt byta mellan olika borgenärer under lånets löptid för att få en förbättrad räntekostnad.

Borgenär ska inte förväxlas med borgensman

Det är en väldigt stor skillnad mellan en borgenär och borgensman. En borgenär är alltså fysisk eller juridisk person som någon är skyldig pengar. En borgensman är person som är bunden att gå in ekonomiskt om gäldenären inte kan betala tillbaka lånet. Det är alltså en väldigt stor skillnad. Dom är alltså på var sin sida om lånet. Den ena lånar ut pengar och den andra sitter som säkerhet att lånet betalas tillbaka.