Samla lån och krediter

Zmarta Belopp: 5 000 – 600 000 kr
Ränta: 2,95 – 26,95 %
Ansök/Läs mer
Lendo Belopp: 10 000 – 500 000 kr
Ränta: 2,95 – 39,50 %
Ansök/Läs mer
AXO Finans Belopp: 5 000 – 600 000 kr
Ränta: 2,95 – 28,90 %
Ansök/Läs mer

Det är ofta så att man har samlat på sig många olika lån och krediter. Då kan man samla alla sina lån till ett och samma med lägre ränta. Så genom att samla lån kan du få ordning på dina lån. Det blir otroligt mycket enklare om du samlar alla lån hos en bank än att man har alla sina lån utspridda till över flertalet olika banker. Kontroll och kostnadsbesparing är två stora fördelar med att samla lån till en låg ränta. Det finns ofta många dolda avgifter när du tar lån som tex avi och fakturaavgifter och årskostnad om man har kreditkort. Så klart blir det billigare om man samlar alla lån hos en bank eftersom då blir det bara en aviavgift som dras istället för tex 5 stycken, bara där sparar man flera tusen under lånets livstid och det är endast aviavgift. Att dessutom samla alla lån är också bra att göra, därför är det viktigt att man tar med alla sina lån och krediter när man ska samla alla lån. Sen när du har samlat alla lån kommer pengar bli över varje månad eftersom du sänker alla dolda avgifter. Dessa pengar kan du då lägga på extra amortering vilket göra att man blir av men lånet ännu snabbare än om man inte hade samlat lånen.

Hur går det till att man samla lån?

Först måste du kolla upp hur stora beloppen är på alla dina lån innan du samlar lånen. Det gör du enkelt genom att logga in på alla dina banker vid deras hemsida eller om man ringer in till deras kundtjänst. När du har fåttSamla lån reda på hur mycket du har i lån så söker du på ett motsvarande privatlån med samma belopp. Så du flyttar enkelt dina lån från många små med hög ränta till ett större med lägre ränta för att samla alla lån. När du söker på nytt belopp kan du även ändra återbetalningstiden och justera den efter din ekonomiska situation i dagsläget. Eftersom när du samlar lån så söker du till upp mot 30 långivare vilket leder till att sannolikheten för dig ökar att någon bank beviljar dig en bra bättre ränta än vad du hade idag. När du har sökt ett privatlån för att samla alla lån och du har signerat med BankID så tar det endast någon bankdag för att lånet ska bli utbetalt. Så om du har tillgång till BankID blir det mycket enkel att samla ihop alla lån till ett. Det vanligaste när du jämför ränta på ditt lån är att det tas en UC med det finns även låneförmedlare så kan samla lån utan UC detta är väldigt bra för dig som har tagit många UC. Om man har många UC blir det svårare att få beviljat från bankerna när du ska samla lån.

Att samla lån ger lägre räntekostnader

Om du lyckas samla alla lån och får dom på ett ställe kommer kostnaden för lånen sjunka, alltså vad du betalar i räntekostnad. Om du har till exempel har två krediter som du betalar 1500 kr i månaden på och även två mindre privatlån där du betalar 2000 kr varje månad då har du totalt 3500 kr som du betalar i amortering och räntekostnad. Skulle du samla lån och få dom på en bank men ett samlat belopp på alla dina skulder som månadskostnaden blir lägre än 3500 kr. Som det troligtvis blir när man samlar alla lån. Om det stora lånen skulle kosta till exempel bara 3000 kr varje månad för amortering och räntekostnad då skulle du spara 500kr varje månad på att samla lån. På bara ett år sparar du 6000kr på att du har samlat alla lånen. Dessa pengar som blir över kan du extra amorter eller lägga på roligare saker. Men vi rekommenderar att du lägger dom pengarna du sparar på att samla lån på extra amortering för att bli av med lånen snabbare. Så du kan bli skuldfri så snabbt som möjligt. Det gör att den totala kostnaden för lånet sjunker och det blir mindre till banken och mer till dig själv.

Bättre kreditvärdighet när du har samlar lån

Om du har till exempel tre krediter och två mindre privatlån och du lyckas samla alla dessa skulder till ett större då kommer även din kreditvärdighet bli bättre. Eftersom din kreditvärdighet består utav flertalet olika faktorer och en är lån och skulder, har du många och med hög ränta är det sämre för din kreditvärdighet och om du har ett större är det bra för din kreditvärdighet. Så det är också en fördel för du när ska samla lån. Den är väldigt viktigt att ha en bra kreditvärdighet för om du tänkte skaffa fastighet och blir tvungen att ta bolån. Då kommer du få en bättre ränta om du har samlat lån än om du skulle ha dom utspridda på många olika banker. Därför är det många som just får beviljat bättre ränta andra gången dom ska samla lån eftersom dom har bara ett lån och det är bra för din kreditvärdighet. Så samla lån gör att man får ännu större möjligheter till bättre lånevillkor i framtiden för dig.

Har du flertalet krediter och privatlån kan det kännas jobbigt att ha full koll på alla. Det blir även svårare att ha koll på alla dolda avgifter alla dessa lån har. Med ett större lån ser du mycket enklare vart och hur mycket det är kvar på lånet. Du kan enklare extraamortera och har nu full koll på vad du har får ränta och alla extra kostnader som tillkommer på ditt lån. Du kommer känna dig mer självsäker på din privatekonomi eftersom du känner nu att du har fått kontroll på skulderna. En upplevd känsla är att pengarna trillar mellan ens fingrar och man får en kontroll på var alla dessa stora utgifter går. Så samla lån och bidrar till ökat självförtroende för din egen ekonomi.

Samla lån utan UC

I dagsläget finns det alternativ där man kan samla lån utan UC. Detta är väldigt bra för personer som har tagit många UC. Då man man jämföra sitt lån och försöka samla alla lån utan att det tas en UC. För detta är en av nackdelarna med att samla lån, eftersom det tas en UC med med dessa nya förmedlare kan du samla lån utan UC. Vi har tagit med några utav dom så du kan klicka vidare om du själv känner att du har tagit många UC den senaste tiden. Så det rekommenderar vi att man testar att samla lån utan UC för att se om man kan hitta någon bättre ränta än vad man har i dagsläget för sina lån och krediter. Hur kan detta funka då, jo för när bankerna söker ett lån för en privatperson så är det vanligast att dom använder sig utav kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen och får då information om hur personens UC-score ser ut men det finns fler företag än upplysningscentralen. I dag finns även Creditsafe AB och Bisnode-Kredit AB dessa två aktörer är mindre men dom arbetar på ett liknande sätt som upplysningscentralen gör. Dom är bara lite nyare, men dom tar snabbt marknadsandelar från upplysningscentralen vilket gör att det kommer bli enklare att samla lån utan UC i framtiden. Vi tycker det är väldigt positivt och ser detta som en bra förändring till lånemarknaden. I dagsläget har Upplysningscentralen funnits i över 40 år och ägs utav sveriges storbanker. Creditsafe AB och Bisnode-kredit AB har endast funnits i ett fåtalet år, men dom har gjort stora framsteg snabbt, för att samla lån utan UC fanns inte för bara något år sedan.

Samla lån med en medsökande

Det bästa sättet att få bättre lånevillkor är att ta med en medsökande. Det betyder att det är två personer som står på ett lån, detta gör att bankerna kan känna sig säkra att dom får tillbaka pengarna från lånet. Med två inkomster som kan betala på lånet gör att det även där blir mindre risk för banken. Detta gör att banken kan sänka sin ränta vilket gynnar dig. Men tar inte med någon som har en betalningsanmärkning det kommer försämra för lånevillkoren. Vem kan vara medsökande då? Att ta med sin partner eller familjemedlem är det vanligaste men man kan också ta med en vän som är villig att stå med på ditt lån, dock är det att föredra att man tar medsökande som man har delad ekonomi med. Till exempel sin partner.

Jämför dina lån ofta

Vi rekommenderar att du, gärna innan du ska ta lån, jämför och försöker samla lån minst en gång per år för att inte betala onödigt mycket för dom. Detta är för att en UC sitter kvar i bara 12 månader och sedan försvinner dom. Det är viktigt att tänka på när man ska samla lån. Riksbankens reporänta förändras kontinuerligt detta är också en anledning varför man ska försöka samla lån ofta. Sedan ändrar bankerna sina kriterier hela tiden och det kan vara till fördel för dig men också kan det vara en nackdel. Sen allt efter tiden går så amorterar du ju ner lånet varje månad så lånet blir bara mindre och mindre vilket gör att det blir mindre risk för banken så dom kan sänka räntan ytterligare för dig. Tex marknadens lägsta privatlån ränta ligger i dagsläget på 2.95 % hos Lendo den räntan kan du endast få om du har ett lån under hundra tusen och självfallet klarar alla andra krav. Men det vi vill komma fram till är att men ett mindre belopp på lånet blir sannolikheten större att du kan få ett lån med lägre ränta hos en annan bank än vad din bank beviljade dig när lånet var som störst. Så samla lån ofta även fast ditt lån är nästa betalt för det finns alltid pengar spara, och man vill ju inte betala för mycket i onödan.

Kreditvärdigheten påverkar lånet

Det absolut viktigaste när du ska samla lån är att du har bra kreditvärdighet. Det är då du har möjlighet att få en riktigt bra ränta när du samlar lån. Men hur får man en bra kreditvärdighet då?

Din inkomst. Högre inkomst är positivt för kreditvärdigheten.
Fasta utgifter. Högre utgifter är negativt för kreditvärdigheten.
Lån. Högre lån är negativt för din kreditvärdigheten.
Ränta på lån. Högre är negativt för kreditvärdigheten.
Betalningsanmärkning. Negativt för kreditvärdigheten.
Fast inkomst. stabil inkomst under en längre tid är positivt för kreditvärdigheten.
Egen bostad. Hus och bostadsrätt är positivt för din kreditvärdighet.
Barn under 18. Fler barn är negativt för kreditvärdigheten.
Alla dessa faktorer utgör tillsammans din kreditvärdighet, som bankerna går på när du ska samla lån. Därför är det väldigt viktigt att man har kolla på alla dessa kriterier och försöker ständigt förbättra dom. Det kommer gynna din när du samlar lån.

Samla lån och få färre fakturor

Det finns roligare saker än att betala fakturor, men det måste göras. Har man samlat alla lån på samma bank behöver man endast betala en faktura istället för flera fakturor. Risken att man tappar bort en faktura är överhängande stor när man har till exempel fyra-fem stycken som ska betala varje månad. Så samla lån och slipp känna stress över att få förseningsavgifter från banken. Många banker tar även betalt för sina fakturor, det brukar ligga på runt 40 kr men skiftar från bank till bank men om man har till exempel fem lån och varje faktura kostar i snitt 40 kr så blir det 200 kr varje månad endast för faktureringsavgifter och det finns ju roligare saker att lägga pengar på en faktureringsavgifter.

Bättre överblick vid samlade lån

Har du flertalet krediter och privatlån kan det kännas jobbigt att ha full koll på alla. Det blir även svårare att ha koll på alla dolda avgifter alla dessa lån har. Med ett större lån ser du mycket enklare vart och hur mycket det är kvar på lånet. Du kan enklare extraamortera och har nu full koll på vad du har får ränta och alla extra kostnader som tillkommer på ditt lån. Du kommer känna dig mer självsäker på din privatekonomi eftersom du känner nu att du har fått kontroll på skulderna. En upplevd känsla är att pengarna trillar mellan ens fingrar och man får en kontroll på var alla dessa stora utgifter går. Så samla lån och bidrar till ökat självförtroende för din egen ekonomi.

Det bästa man kan göra när man ska samla lån är att samla alla krediter och lägga om dom till ett privatlån istället. Har man flertalet krediter och lägger om dom till ett större samlat lån brukar månadskostnaden nästan halveras, detta är pågrund utav att krediterna har väldigt hög ränta och väldigt mycket dolda avgifter. Många kreditkort ligger på ca 25% i effektiv ränta så det är inte så speciellt förmånligt att använda sig utav dom. Så ett privatlån på ca 6% i ränta kommer stor skillnad för din privatekonomi. Att samla alla SMS-lån är också en väldigt bra ide, eftersom att många ligger på över 100% i effektiv ränta vilket inte är speciellt roligt att göra. Det finns även många dyra smålån som har ränta på 2-3 % i månaden dessa är också väldigt smart att samla ihop till ett större lån för att få ner räntekostnaden på lånet.

Nackdelar med att samla lån

Det finns endast en nackdel med att samla lån och det är att det tas en UC vilket gör att din kreditvärdighet blir sämre i ett år framåt. Men man kan faktiskt samla lån utan UC vilket för att problemet med UC helt försvinner. Sedan kan det kännas lite jobbigt att byta bank och alla papper som ska skrivas på men med bankid på mobilen så går det på bara några minuter och sen är lånet utbetalt redan samma dag eller dagen därpå. Lendo bjuden även på dagsläget på uppläggningsavgiften så det är heller inget man behöver tänka på när man ska samla lån. Om du samlar alla dina lån för att på så sätt få råd med att ta nya lån, då bör du inte försöka att samla lån. För att samla lån ska leda till lägre skulder inte högre skulder. Det finns även möjlighet att kolla på var du har för kreditvärdighet innan du ska samla lån det kostar 19 kr med det är värt för att man säkert ska kunna veta att man kommer kunna få något bättre erbjudande än vad man har idag på sina lån. Då slipper man ta en UC i onödan om man redan har kollat upp vad man har för kreditvärdighet.