Lån utan säkerhet

Funderar man på att ta ett lån så har man några alternativ. Antingen så tar man ett lån utan säkerhet - det vill säga ett så kallat privatlån, blancolån, smslån eller så väljer man ett lån med säkerhet. Exempelvis ett bolån eller billån. Men vad är då skillnaden mellan ett lån med säkerhet och ett utan säkerhet? Den största skillnaden är att när du lånar med säkerhet så finns det någon banken kan ta i pank exempelvis en bil eller ett hus om du skulle hamna efter med betalningen. Detta betyder att banken har något som säkerhet till ditt lån och det är därför det kallas för ett lån med säkerhet. Är ett lån utan säkerhet på lånet betyder det att banken inte har något i säkerhet till lånet. Många föredrar att låna utan säkerhet för då slipper man ha någon i pant till banken. Det är dock viktigt att veta att banken kan endast kräva sin pant om du inte kan betala för lånet. Annars kan dom inte gör det.

Här kan du ta lån utan säkerhet:

Lendo - POPULÄRT VAL!
 • Ränta 2,95% - 25,74%
 • Låna mellan 5.000 - 500.000 kr
 • 1 - 15 år.
 • Ansök
  Freedom Finance
 • Ränta 3,60% - 19,74%
 • Låna mellan 5.000 - 600.000 kr
 • 1 - 15 år
 • Ansök

  Fördelar med lån utan säkerhet

  Låna utan säkerhet

  Den största fördelen med att låna utan säkerhet är att man inte behöver låna till bil eller bostad som man måste om man ska låna med säkerhet. Vill man låna till en resa eller en mobil så måste man låna utan säkerhet eftersom det finns inget att sätta i pant till banken. Den andra fördelen med att låna utan säkerhet är att man slipper bli av med sin säkerhet om man inte skulle klara av att betala räntan och amorteringen. Så om man exempelvis skulle ha tagit ett lån med säkerhet till ett husköp så har banken rätt att ta huset om du inte kan betala vilket kan leda till rätt stora problem.

  Nackdelar med lån utan säkerhet

  Den största fördelen med ett lån med säkerhet är att man sannolikt kommer få en lägre ränta på sitt lån. Detta gör att hela räntekostnaden blir lägre så då slipper man lägga så mycket pengar på sitt lån. Eftersom räntan är en väldigt viktig faktor när man lånar kan man värdesätta denna fördel väldigt högt.

  Vanligt med lån utan säkerhet

  Idag i Sverige har vi ungefär 900 miljarder kronor i lån utan säkerhet. Kring 90 000 kronor har vi var i snitt per person i lån utan säkerhet i Sverige så det är väldigt vanligt med lån utan säkerhet. Men alla har inte lån i dagsläget men mer en hälften av alla Svenskar har lån utan säkerhet. Så det är mycket vanligare än vad man tror att det är. Man behöver därför inte tycka det är skämmigt att ta ett lån nu när nästan alla Svenskar redan har ett eller flera lån utan säkerhet.

  Storleken på lån utan säkerhet

  Lån säkerhet

  Hur stort brukar ett lån utan säkerhet vara då? Jo dom brukar vara betydligt mindre än lån med säkerhet men ändå större än dom dyra sms lånen. Kring 10 000 kronor till 500 000 kronor burkar ett lån utan säkerhet ligga kring. Vanligaste beloppet är 150 000 kronor i dagsläget i Sverige. Vill man låna riktigt mycket pengar utan säkerhet är det svårt men det går. Kring 500 000 till 600 000 kronor går att låna. Det krävs väldigt bra kreditvärdighet för att få låna så mycket pengar utan säkerhet. Men ett vanligt lån på 150 000 kronor är det nästan alla som får beviljat. Om man inte får ett stort lån beviljat direkt så kan man ju låna mindre i flera omgångar. Exempelvis om man lånar 100 000 kronor varje år i 5 år och tillslut har man då 500 000 kronor om man vill ha ett stort lån utan säkerhet.