Välj rätt återbetalningstid på lånet

När du ska ta lån ska du välja hur lång återbetalningstid du ska ha på ditt lån. När återbetalningstiden är slut på ditt lån ska alla pengar vara återbetalda ditt din bank. Hur lång återbetalningstid skiljer sig ganska mycket. Det varierar om du har ett snabblån, bolån eller ett privatlån. Det är alltid bästa att välja en så kort återbetalningstid som möjligt för då får man lägre räntekostnad för sitt lån. Välj en tid som passar dig ekonomiskt och så att du känner dig trygg att du kommer klara av att betala så mycket varje månad.

Bolån

Ett bolån är oftas ett väldigt stort lån med en bostad som säkerhet. Eftersom ett bolån brukar vara så stort så är återbetalningstiden väldigt lång. Generellt så brukar ett bolån ha en återbetalningstid på 30 år för en bostadsrätt och 50 år för en villa. Men det är även vanligt att dyrare bostadsrätter brukar har 50 år som återbetalningstid. Många har kvar sitt bolån ända tills dom flytta. Då säljer dom sin bostad pengarna dom får in ger dom sedan ut till banken och ditt bolån är borta. Eftersom en bostad har ett så stabilt värde kan bankerna ge ut väldigt bra räntor till bolån. Ett bolån brukar ligga på mellan 1-3 i ränta.

Privatlån

När du ska ta ett privatlån så får du välja mellan 1-15 år återbetalningstid. Väljer du en kortare återbetalningstid får du givetvis betala mer per månad men du blir ju också av med lånet snabbare. Det är bästa är att sätta ditt privatlån på så kort återbetalningstid som möjligt då blir det längre räntekostnader för lånet. Men du ska inte sätta för kort återbetalningstid så att din månadskostnaden blir för hög så du inte klara av att betala. Det ska inte bli en onödig press som gör att du mår dåligt över ditt lån, betala utefter egna förutsättningar.

Kreditkort

När du har gjort ett köp på kredit så får du en relativt kort återbetalningstid. Många banker sätter upp en månadskostnad så att du blir av med krediten på två år. Tänk på att inte bara betala lägsta belopp när du har en kredit för då betalar du nästan bara räntekostnad och ingen amortering. Det är väldigt bra att extraamortera på kreditkort för då får du en mycket lägre räntekostnad om du gör det kontinuerligt.

SMSlån och snabblån

För ett snabblån brukar återbetalningstiden vara mellan 10 dagar upp till 365 dagar. Det brukar vara hög ränta på snabblån så det är inget man vill ha i flera år därför rekommenderar vi att du betalar av det så snabbt som möjligt. Ibland erbjuder vissa snabblångivare räntefritt upp till 15 dagar då är det ju jättebra om man kan betala av lånet inom dessa dagar då slipper man all räntekostnad helt.

Din återbetalningstid står alltid på ditt låneavtal

Blir du själv fundersam vad du har för återbetalningstid eller ränta så kan du enkelt se det på ditt låneavtal. Eller om du loggar in på långivarens internetbank. Är det så att du vill ha en kortare återbetalningstid eller sänka din ränta på ditt nuvarande lån kan du jämföra via Lendo för att förbättra villkoren för ditt lån.

Rätt återbetalningstid