Jämför företagslån

Är du ute efter att jämföra olika företagslån ett företagskrediter för att få ett tillskott i kassan i ditt eller någon annans bolag? Då kan vi med trygghet säga att du har kommit rätt. Företagslån fungerar som ett extra tillskott i kassan i privata bolag för att täcka en tillfällig likviditetsbrist, göra investeringar såsom att rekrytera eller köpa in lager, eller bara för att kunna skala upp företaget inför förändringar i konjunkturen eller diverse marknadsförändringar. Oavsett vilket tillfälle ett företagslån är aktuellt för dig och ditt företag så är det alltid en god start att jämföra räntorna hos dom olika långivarna som erbjuder lån till företag. I listan nedan finner du samtliga långivare som erbjuder lån till företag just nu.

Krea Låna mellan 10.000 - 5.000.000 21 företagslån - 1 UC.
Läs mer & ansök!
Lendo Låna mellan 50.000 - 2.000.000 +15 erbjudanden - 1 UC.
Läs mer & ansök!
Froda Låna mellan 10.000 - 2.000.000 Ingen UC.
Läs mer & ansök!
Creddo Låna mellan 10.000 - 10.000.000 12 erbjudanden - 1 UC.
Läs mer & ansök!
Fedelta Företagslån Låna mellan 25.000 - 500.000 Ingen UC - Accepterar betalningsanmärkningar-
Läs mer & ansök!

Bästa företagslånet 2022

Vilket företagslån är egentligen det bästa under verksamhetsåret 2022? Svaret på den frågan är något som Företagslån.se utrett i detalj. De menar att rätt lån för ditt företag beror på hur behovet för ditt företags ekonomi ser ut – både vad gäller likviditet, soliditet och anledning till att företaget ska belåna sig. I många fall väljer företag att ansöka om ett lån från en privat bank för att andra banker har sagt nej. Banker såsom Swedbank eller andra större banker säger i vissa fall nej till företag som ansöker om lån för att täcka en tillfällig likviditetsbrist eller för att skala upp verksamheten – trots att både soliditeten och framtiden ser ljus ut. Den primära frågan man som företag bör ställa sig när man jämför företagslån inför verksamhetsåret 2022 är dock vilka volymer man är ute efter att låna – det vill säga hur mycket pengar lånet ska gälla.

För företagslån upp till en miljon kronor så rekommenderar vi att du ansöker om företagslån genom Krea Företagslån – och om du söker ett bra företagslån där personlig borgen, UC och omsättningskrav går att diskutera så rekommenderar vi starkt att du tar det av vårt omdöme av Fedeltas lån för företag.

Företagslån utan UC

Till skillnad från lån till privatpersoner så är företagslån ett typ av lån som ganska sällan förknippas med UC. När det kommer till UC inom lån för privatpersoner så tas kreditkollen (UC står för Upplysningscentralen – dit en check över din privatekonomi skickas vid ansökan om exempelvis lån) på dig som privatperson – medan det företag snarare görs en granskning av företagets egen ekonomi. För företag som söker lån utan UC så finns det alltså flera alternativ – även om vi tycker att fokus kanske snarare borde läggas på frågor såsom betalningsanmärkningar, krav på borgen och med eller utan säkerhet istället för på just frågan om UC.

Företagslån

En UC kan tas på dig eller ditt företag om långivaren som du söker lånet hos anser att det är nödvändigt för att säkerställa förmågan att återbetala lånet i tid. I dom flesta fallen är detta inga större problem om man som företag är ute efter ett attraktivt lån. Om du strikt är ute efter ett lån för företag som inte kräver UC för ansökan av lånet i sig så rekommenderar vi att du tar en titt på dom olika företagslån som Lendo jämför. Lendo är traditionellt sätt en låneförmedlare (det vill säga en aktör som vid en låneansökan jämför flera olika långivares räntor – men att enbart en förfrågan skickas) som riktar sig till privatpersoner – men dom erbjuder även bra företagslån till schyssta räntor – och låter dig jämföra alla olika typer av lån för ditt företag utan att en UC tas på dig eller ditt företag.

Ränta

Räntan på dom olika företagslånen som vi jämfört – vilket i dagsläget är över 20 olika långivare – varierar kraftigt. Räntan på ett lån till företag baseras allt som oftast på:

Hur stort belopp företaget är intresserade av att låna?
Hur ser bolagets nuvarande likviditet ut, och hur har den sett ut historiskt?
Vad är tanken att företagslånet ska gå till?
Hur lång behöver löptiden för lånet vara?

Ovanstående fyra frågor är dom allra vanligaste frågorna som kan påverka räntan på ett företagslån. I vissa fall är företagslån räntefria och har istället en fast avgift som ni som företag och långivaren kommer överens om. Detta typ av upplägg betyder att företaget vid signering av lån inte har en fast procentuell (%) ränta, utan att det istället finns ett avtalat belopp som utöver det lånade beloppet ska återbetalas månatligen. Rent principiellt är den överenskomna summan en form av ränta, om än inte procentuell.

Läs även: Hur fungerar ett företagslån?

Företagslån utan säkerhet eller borgen

Företagslån 2020

Vad är egentligen skillnaden på företagslån utan säkerhet – eller med eller utan personlig eller borgen för företaget? Ett företagslån utan säkerhet innebär att företaget inte behöver pantsätta någonting för att accepteras lånet. Vissa aktörer och långivare ser säkerheten och pantsättningen som en trygghet i dom fall där företaget som lånar pengarna inte har möjlighet att återbetala det lånade beloppet. Borgen, å andra sidan, är någonting som i dom flesta fallen skrivs på dig som ägare av bolaget eller på den verkställande direktören av bolaget – det vill säga bolagets VD. Det finns flera långivare som i dagsläget erbjuder företagslån utan säkerhet och utan borgen – och om man är ett mindre företag som expanderar fort är det en god idé att se över dessa typer av lån.

Företagslån som kräver antingen någon form av säkerhet eller borgen / personlig borgen kan på lång sikt och vid högre risker i form av investeringar eller rekryteringar i en negativ trend marknadsmässigt vara förhållandevis riskfyllt då du som privatperson sätts på spel, alternativt någonting fysiskt som kan användas som säkerhet. Det bästa enligt oss är att fokusera på företagslån som inte har krav på säkerhet eller borgen för att inte riskera personliga åtaganden eller risker i allt för stor grad.

Signera enkelt med BankID

Ränta företagslån

När man ska låna pengar till företaget är det inte ovanligt att man vid ett första försök vänder sig till dom traditionella bankerna såsom Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken. Det är dock inte speciellt sällsynt att dessa större banker inte fullt ut kan möta dom moderna krav som företag har numera – varpå ett företagslån av en annan långivare kan bli aktuellt. Företagslån som går att signera och ansöka om över nätet har under dom senaste åren effektiviserats kraftigt – och du kan idag till och med signera avtalet för lånet med Mobilt BankID på din telefon. BankID-signeringen, eller annan form av legitimering, krävs alltid för att långivaren ska kunna säkerställa att det är du som ägare av företaget som signerar lånet.


Se över ekonomin innan företagslån blir aktuellt

Ett företagslån kan delvis ses som ett tillskott i kassan för att skala upp ett företags resa mot tillväxt och lönsamhet – men kan också bli en sista utväg för att ge ett företag en sista chans och en längre livslängd. Någonting som man som företag eller företagsägare / VD inte får glömma är det simpla faktum att pengarna som företaget belånar sig för alltid ska betalas tillbaka, på ett eller annat sätt. Låna aldrig pengar till företaget utan att se över företagets ekonomi på alla plan. Ta gärna fram ett plan både för återbetalningen och hur resurserna planeras att användas om företaget i fråga godkänns för låneansökan.

Som företagare, företagsledare eller ekonom / revisor rekommenderar vi att du ställer dig nedanstående frågor för att identifiera om ett lån är rätt väg att gå:

Har vi möjlighet att följa återbetalningsplanen som långivaren erbjuder?
Finns det möjlighet att ansöka om en checkkredit istället för ett företagslån?
Finns det någon större aktör (säg bank exempelvis) som vi inte frågat?
Har vi en riktig plan för hur pengarna ska användas, och hur dom ska återbetalas?

Vanliga frågor om företagslån

Hur lång återbetalningstid kan man ha på ett företagslån? Återbetalningstiden avtalas mellan låntagaren och långivaren – men är allt som oftast mellan 1 – 36 månader. I vissa fall kan företag vid större lån erbjudas upp till 5 års återbetalningstid – allt beroende på soliditet.

Hur mycket pengar kan man låna? Som företag kan man låna mindre belopp kring 30.000 – 50.000 kronor (ofta kallat för checkkrediter som enbart kostar pengar när dom används) och högre belopp uppemot 5.000.000 (fem miljoner) kronor. Allt beror i grund och botten på hur stort behovet är hos företaget som är intresserade av att låna pengar.

Kräver alla långivare säkerhet vid lån? Nej – det finns flera långivare som under 2022 inte kräver en säkerhet när man lånar till ett företag.

Kan man låna utan borgen? Ja – det finns i dagsläget flertalet långivare som erbjuder företag att låna pengar utan att borgen eller personlig borgen är ett krav i avtalet. I listan högst upp på denna sida kan du läsa mer om vilka detaljer dom olika långivarna har kopplade till sina avtal.

Finns det företagslån som inte kräver UC? Ja. Det finns flera företagslån som inte kräver UC. När det kommer till lån för företag rekommenderar vi däremot att man lägger mindre vikt vid just lån utan UC och lägger mer energi på att undersöka andra faktorer såsom räntan, fast månadsbelopp som återbetalning, factoring och inte minst huruvida säkerhet eller borgen krävs för lånet. En UC är i grund och botten ganska harmlös i sammanhanget.

Att ta företagslån blir allt vanligare

Siffror som vi tagit del av under dom senaste åren visar tydligt att det blir vanligare och vanligare att både stor- och småföretag väljer att ta ett företagslån istället för att vända sig mot större och etablerade banker för att ansöka om checkkrediter eller liknande. Den mest etablerade tesen kring varför denna utveckling sker för lån till företag är att allt fler driver företag med affärsidéer som ganska ofta inte klaffar med dom traditionella kraven som dom etablerade bankerna har – det kan då handla om soliditet, likviditet och investeringsstrategier. Marknaden för startups och företag rent generellt under 2022 har förändrats – varpå företagslån med enkla avtal och som är snabba att signera blivit allt mer vanligt. Vare sig du är VD, grundare eller styrelseledamot så hoppas vi att du funnit nytta av vår guide där vi jämför alla företagslån med alla dess olika räntor, krav och återbetalningstider.

Frågor kring lån till företag?

Har du några frågor innan du planerar att ta ett företagslån? Känn dig fri att kontakta oss – vi garanterar ett svar inom 24 timmar under vardagar.