Ränta

Ränta är vad man betalar när man lånar pengar av någon. Räntan varierar beroende på låntagarens kreditvärdighet. Hur bra kreditvärdighet beror på flera faktorer bland annat din lön, hur länge du har jobbat på samma ställe, din bostad, civilstånd, barn och om du har fler lån att betala på. Alla dessa kriterier samlas upp till ett betyg som ger dig din kreditvärdighet och det är den som påverkar om du har få ett lån med låg eller hög ränta. Men vad man får för ränta på sitt lån beror också mycket på hos vilken bank man väljer att låna och om man vill öka chansen för att få den lägsta möjliga ränta bör man gå till en låneförmedlare som Myloan eller Freedom Finance.

Rörlig ränta

De flesta privatlån har idag rörlig ränta vilket betyder att räntan kan förändras om riksbanken höjer eller sänker reporäntan. Det brukar inte vara några större förändringar men ibland kan det gå upp lite och ibland ner. Dom senaste 50 åren har det varit bästa att välja rörlig ränta.

Fast ränta

Det är väldigt sällan man har fast ränta på ett privatlån men ibland händer det och då har man samma ränta under hela löptiden.

Vad ska man tänka på för att få en så låg ränta som möjligt?

Det viktigaste man kan göra för att förbättra sina räntor på sina lån eller om man funderar på att ta ett nytt lån är att se över sin egen privatekonomi. Ett kreditkort kan förstöra din kreditvärdighet mycket även fast du kanske inte använder kreditkortet. Dom kan bara se om det är aktivt eller inte. Andra saker som förbättrar din kreditvärdighet är ökad lön, egen bostad och förbättra ditt civilstånd genom att gifta dig. Dessa 3 saker gör att din kreditvärdighet förbättras och du får bättre ränta på dina lån.

Nominell ränta

Den nominella räntan är den räntan som anges på skuldebrevet. När man räknar ut den nominella räntan så tar man inte med dolda avgifter så den nominella räntan brukar vara lite lägre än den effektiva ränta.

Effektiv ränta

När man räknar ut den effektiva räntan tar med även med dom dolda avgifterna som exempel uppläggningskostnader och aviva avgifter man tar alltså med hela kostnaden för lånet och den effektiva räntan brukar bli högre än den nominella.

Räntesats

Räntesats är hur stor räntan är i ett visst antal procent. Antingen kan räntesatsen anges per år som är det vanligaste eller för hela betalningsperioden som nästan bara används vid specialfall.