Spartips som ökar din pension

Pensionsmyndigheten och staten flaggar för att pensionsåldern successivt kommer att flyttas upp för varje år som går. Den som är född mellan -00 och -12 kommer att gå i pension betydligt senare än om man är född -96, exempelvis. Det grundar sig att ren och skär marknadsekonomi, men också att vi lever längre. Det betyder att du som arbetstagare behöver att ett större kapital än förut för att överleva och leva ett skäligt liv, även efter arbetsför ålder. Det finns flera spartips som kan öka din pension, och det vinnande konceptet när det kommer till samtliga tips grundar sig i att du kommer att tjäna mer och mer pengar på spartipsen ju tidigare du börjar med ditt sparande. Ekonomiska faktorer såsom ränta på ränta, avkastning och snittavkastning kommer att beröras i detta blogginlägg från Ekonomibloggen, av Ta-Lån.com.

Grunden i allt sparande, oavsett om det gäller tjänstepension, allmän pension, sparkonton eller sparande i aktier och fonder grundar sig alla i samma princip. Ju längre du sparar, ju mer pengar kommer du att ha vid den dag du är intresserad av att kamma hem vinsten. Vissa spartips innebär att du behöver ha förhållandevis gedigna förkunskaper, däribland sparande i aktier och fonder. Samtidigt finns det flera spartips som tillåter dig att kunna sitta bekvämt tillbakalutad utan att behöva tänka speciellt mycket på vart dina pengar investeras - bland annat genom sparkonton, allmän pension och tjänstepension.

Spara långsiktigt i sparkonto

Spartips pension

Att börja pensionsspara eller bara spara rent allmänt i ett sparkonto är mycket vanligt och du finner i regel en mycket god avkastning på mellan 1 - 5 års sikt genom att starta eller eller flera sparkonton. Ett sparkonto innebär att det inte är du själv som hanterar pengarna, utan att det ansvaret ligger på sparbanken. När du sätter upp ett sparkonto så kan du välja hur hög eller låg risk du vill ta, hur länge du vill spara och om du planerar att göra några uttag eller inte. Vi rekommenderar ett pensionssparande som förbjuder uttag - det ger dig som sparare en högre ränta och snittavkastning per år, men det hindrar dig också från att under tiden ge dig in i dina sparpengar för att köpa någonting annat. Sparpengar i form av pensionssparande ska ligga och vila - till pensionen - och ska under inga som helst omständigheter att röras av dig som sparare. Du kan ha andra regler med ditt aktie- eller månadssparande, men när det kommer till pensionssparande så är det en god idé att vara mycket strikt. Sparkonton som ofta rekommenderas av experter bland annat 4Spar och ViaSpar. Vi rekommenderar att du läser vårt omdöme av 4Spar och vår recension av ViaSpar innan du startar ett sparkonto hos någon av dessa sparbanker.

Sparkonto Sparbelopp & Ränta Skapa konto
4Spar Ränta från 10.00%. Sparbelopp: 1 000 - 50 000 kr Skapa sparkonto
Viaspar Ränta från 8.00%. Sparbelopp: 5 000 - 50 000 kr Skapa sparkonto

Hantera din tjänstepension

Tjänstepension

Tjänstepension, som i regel betalas ut av din arbetsgivare på antingen månads- eller kvartalsbasis, är en summa som du i regel inte hanterar på egen hand. Vissa arbetsgivare och företag erbjuder dock att din tjänstepension betalas in på en lätthanterlig fond- eller aktiemäklare såsom Avanza Bank. Om din tjänstepension betalas ut till exempelvis Avanza, NordNet eller Swedbank så kan du själv genom en mobilapplikation se över ditt kapital på daglig basis och investera pengarna på både kort- och lång sikt i fonder eller aktier. Det är varmt rekommenderat att du hanterar din tjänstepension (TJP) på egen hand. På sikt så kommer du att lära dig marknadens rörelser och din pension kommer framöver att bli betydligt bättre än om pengarna ligger på något sparkonto med någon enstaka procentenhet i avkastning varje år.

Se över din allmänna pension

Allmän pension

Din allmänna pension betalas in genom arbetsgivaravgifter som din arbetsgivare betalar in varje månad och är en del av dom 31,42% som arbetsgivaravgiften motsvarar av din bruttolön per månad. Din allmänna pension hanteras av statliga Pensionsmyndigheten och är inte lika enkel att hantera som tjänstepension eller sparande genom sparkonton, aktier och fonder kan tyckas vara. Om du är intresserad av att se över din allmänna pension rekommenderar vi att du besöker Pensionsmyndighetens hemsida och loggar in med Mobilt BankID för att se hur mycket pengar du tjänat in hitintills, och genom vilka metoder dessa pengar sparas på månadsbasis. Kolla gärna in din årsavkastning också för att kunna bedöma om avkastning är någonting att vara nöjd med eller inte.

Lär dig att handla i aktier och fonder

Aktier Avanza

Att lära sig aktier eller fonder kan verka svårt, och det är sällan en promenad i parken. Det kan ta år och uppemot 10.000 timmar inna du upplever att du är vass på ämnet. Att lära genom att göra är ett vinnande koncept med dessa spartips. Att handla med aktier kräver lång erfarenhet och en god fingertoppskänsla, medans fonder och fondsparande inte alls kräver samma förkunskaper. Om du är intresserad av att spara i fonder så kan du ha en långsiktig plan med mellan 2-3 olika fonder som diversifierar din portfölj och ditt sparande i olika marknader, branscher och områden. Ett sparande som baserar sig på aktier är betydligt mer krävande, men sparande i aktier innebär att du själv får mer koll på vart dina pengar investeras, och dom kortsiktiga vinsterna/förlusterna kan väntas vara betydligt högre än ett sparande i fonder. Någonting som är mycket vanligt inom sparande i aktier är att man bestämmer sig för att ta ett lån med låg ränta för att investera dessa pengar i aktier. Det är en mycket vågad taktik, men dom som får lönsamhet i det får ofta en mycket god avkastning till en ganska låg risk. Om du har ett intresse av denna metod föreslår vi att du kollar in vårt omdöme av Lendo och ser över om det kan vara en metod för dig. Om du vill komma igång med aktier rekommenderar vi att du vänder dig till Avanza som bank att spara och investera hos. Avanza är en bra bank för dig som är nybörjare, men kopplingar till avancerade trading-plattformar finns också för dig som är en mer erfaren aktiehandlare. Andra aktörer på marknaden som har ett gott rykte är bland annat NordNet Bank.