Så klarar du av en större ekonomisk utgift

Föreställ dig att du hamnar inför en större ekonomisk utgift på låt oss säga 25.000 kronor. Det kan vara restskatt, reparation av bil eller någonting annat som kan komma relativt oförutsett i vardagen. Skulle du klara av det, utan att din traditionella livsstil förändras nämnvärt? Om svaret är nej så finns det ett hästjobb att göra. Vi på Ekonomibloggen har samtalat med finansexperten Marcus Eriksson som ger sina bästa tips för hur du på kort och lång sikt tar höjd för höga utgifter.

En buffert är centralt

Stor ekonomisk utgift

För att slippa hamna i situationer där pengarna inte räcker till och du tvingas ta ett lån så krävs det att du har en ekonomisk trygghet. Om du har detta i form av ett sparkonto eller genom ett bankkonto spelar mindre roll. Det centrala är att du snabbt kan hämta hem pengar för att betala av skulder om olyckan är framme. Om du inte har en ekonomisk och finansiell trygghet i situationer som kräver ekonomiska tillskott så kan du hamna i en sits där ett smslån är den enda lösningen. Inte speciellt önskvärt, egentligen.

Ekonomiexperten Marcus Eriksson har några olika rekommendationer till dig som hamnat i en ekonomisk kris. Bland annat handlar det om att spara mer pengar varje månad för att säkerställa att du inte hamnar i en liknande sits igen, men också att vid tillfälle skaffa ett kreditkort som kan hjälpa till att ta höjd för ekonomiska utgifter med dom räntefria återbetalningsdagarna.

“Att hamna i ekonomisk otrygghet är någonting av det jobbigaste som kan hända oss i vardagen. Vi blir låsta till en snål budget och kan inte riktigt leva som vi normalt vill göra. Den absolut bästa och långsiktiga lösningen är alldeles tveklöst att inleda något form av sparande, antingen i aktier, fonder eller genom ett traditionellt sparkonto. Detta är däremot inte alltid möjligt då situationen kan uppstå mycket oväntat och när man minst anar det” säger Marcus Eriksson.

“Den absolut bästa och långsiktiga lösningen är alldeles tveklöst att inleda något form av sparande”

“Ponera att du hamnar i en situation där en större ekonomisk utgift ska betalas in inom en vecka eller två. Utöver det självklara, att låna av vänner och bekanta eller be att betalningen skjuts upp, så finns det faktiskt en del alternativ som inte är allt för dumma. Givet att du har en ekonomisk inkomst så kan du beviljas ett kreditkort som har låg ränta och flera veckor i godkänd återbetalningstid - helt räntefritt. Om du skaffar ett bra kreditkort såsom exempelvis Re:member Flex så kan du åta dig en utgift dag 1 och återbetala utgiften dag 56 - helt utan ränta. På så sätt ges du utrymme att få en eller flera månadslöner och stabilisera din privatekonomi.”

Ekonomiexperten Marcus Erikssons slutsats är alltså att du givetvis ska sikta efter att ha ett privat sparande uppsatt på månadsbasis, men om det kniper så kan ett kreditkort eller ett lån av vänner och bekanta lätt lösa krisen åt dig. Vi på Ekonomibloggen har tidigare gett 9 tips för att öka din inkomst vilket vi varmt rekommenderar att du läser och begrundar för att på lång sikt stabilisera din privatekonomi.

Om det finns några frågor hos dig som privatperson och läsare av Ekonomibloggen är det fritt fram att kontakta oss på hej@ta-lan.com så utlovar vi ett snabbt svar. Vi ser fram emot era meddelanden rörande privatekonomi, lån och sparande!